top of page

REIKI

“Verujem da postoji jedno Vrhovno biće-Apsolut-Beskrajna Dinamična Snaga koja vlada svetom i svemirom, nevidljiva spiritualna snaga koja vibrira i sve druge snage blede u svojoj ništavnosti spram nje. I stoga to je Apsolut!... Zvaću je “REIKI”…
Kao univerzalna snaga Velikog Božanskog Duha,
pripada svima koji traže i žele naučiti umeće isceljivanja.”
                                                           

                                                                             Havajo Takata

„Glavni cilj Reikija je ne samo isceljivanje bolesti, to je razvijanje postojećih prirodnih talenata, ravnoteža duha, zdravlje tela i, kao posledica toga – sreća.“
                   

                                                                            Mikao Usui

Sam naziv - REIKI - vodi poreklo od japanskog izgovora dva japanska karaktera koja se koriste da opišu energiju. REI znači univerzalna, božanska, životna i KI znači energija, poznata u mnogim kulturama kao Prana, Qi, Mana, Ka...
 
Reiki je tehnika kanalisanja univerzalne životne energije u cilju poboljšanja vitalnosti, unapređenja zdravlja kao i poboljšanja života na svim nivoima. Ova tehnika se zasniva na kanalisanju životne energije pojedinca, odnosno kroz njega, sa ciljem isceljenja sebe kao i drugih prostim polaganjem ruku. Ne pripada ni jednoj religiji niti je on sam religija. Reiki koristi energiju koja je izvor svog života i mnogo stariji pojam od bilo koje religijske filozofije.

Lečenje na ovaj način nije nikakva novina, čak je sasvim prirodno čoveku, od tuda postoji refleks stavljanja ruku na bolno mesto. Mnoge metode istočnjačkog isceljivanja se zalažu za stav da vraćanje tela u energetsku ravnotežu dovodi do otklanjanja problema na fizičkom nivou. Mnoge kulture imaju svoj naziv za ono što oslikava japanski termin ki: Indijci to zovu prana, Kinezi či, Indijanci vakonda, Egipćani ka, Polinežani mana, hrišćani sveti duh, alhemičari eliksir života, sufisti baraka, Rusi bioplazma, Hipokrat je to zvao prirodna isceljujuća sila… Sve što je živo sadrži ki, a onaj koji kanališe tu energiju uči kako da je prima iz neograničenog beskrajnog izvora. 
Ta energija je svuda oko nas i u nama.

Kako god je zvali, postojanje ove energije pokazuje da smo svi mi u osnovi energetska bića. Univerzalna životna energija teče kroz naša tela kroz kanale veoma slične krvotoku i hrani naše biće. Mi iz naše okoline primamo svega 5%-10% Životne Energije, a uz pomoć Reikija učimo i omogućujemo sebi da koristimo 90%-100% nje!

Postoji više različitih vrsta Reikija, od kojih se smatra da je Tradicionalni Usui Reiki (Usui Shiki Ryoho Reiki) prvi i izvorni. 
Neki od ostalih Reikija jesu: Kundalini ReikiOriginalni ReikiZlatni Reiki, Karuna Reiki, Seichim Reiki itd.

Ministarstvo Zdravlja Republike Srbije (www.zdravlje.gov.rs) je 2008. godine Reiki svrstalo u metode tradicionalne (alternativne) medicine, objašnjavajući ga kao isceljujuću kosmičku energiju, koja ima niz pozitivnih efekata: smanjenje napetosti, stresa, povećanje samoisceljujućih sposobnosti organizma, smanjenje bola, ubrzanje i olakšanje postoperativnog oporavka, jačanje imunog sistema itd.

bottom of page