top of page
  • Writer's pictureMartina Lukić

Osećaj posebnosti i osuđivanje

Updated: Nov 23, 2023

20/12/2015


Jedna od zamki duhovnog rasta i razvoja svakako jeste bujanje osećaja da smo posebni i bitni.

To je na početku veoma zgodno jer nam zaista i treba taj osećaj kako bi imali sve ono što želimo u svom životu.

Međutim, problem nastaje u trenutku kada pomislimo da se ta posebnost i naša važnost - bitnost meri u odnosu na druge ljude, a ne na nas same, kako bi trebalo biti.

To je zamka koja može usporiti svaki napredak, a nekada ga i potpuno razrušiti i dovesti do naše regresije.

Na osnovu tog osećaja (posebniji smo i bitniji od drugih), nastaju i mnogi drugi, koji nas vode na putu ka dole. Udaljavaju nas od naše istinske svrhe i razvoja.

Često se upravo na tome razvije i osuđivanje i procenjivanje ljudi na osnovu onoga što jesu ili nisu učinili kako se to nama dopada.

Pri tome, se ne uzima u obzir viša slika ili perspektiva događaja, već se stvari isključivo posmatraju iz jednog ugla. Ne uzima se u obzir cela slika, već samo sužena, i odsečena, ograničena našim pogledom i perspektivom.

Logično, upravo nas to dovodi do toga da osuđujemo nekoga, da pomislimo ili izgovorimo "ja to nikada ne bih tako" ili "trebala/o je ovako ili onako".

Tom prilikom zaboravimo ono što je istinski važno, da je svaka osoba upravo baš u tom trenutku o kome govorimo, uradila najbolje što je umela i mogla.

A i pored toga, ko smo mi da bilo kome sudimo i određujemo šta je ispravno, a šta ne u nečijem životu?

To nas samo udaljava od drugih i što je još i važnije udaljava nas i od nas samih, od naše suštine… to nas udaljava od ljubavi a vodi nas u pravcu naših strahova.

Krenite drugim putem dragi moji, krenite putem ljubavi i razumevanja.

Pratite svoje misli i reči i onda kada sebe uhvatite da procenjujete ili osuđujete druge, vratite fokus na sebe - zapitajte se zašto vas to uznemirava i dotiče? Kako to na vas utiče i čemu vam služi? Šta je to u vama što se hrani time ili krije ispod osude drugih?

Tu se krije ono što će vas vratiti na put ljubavi i što će olakšati i ubrzati vaš razvoj.

Volite sebe i druge, i ne dopustite da gledate svet očima strahova, zavisti, ljubomore i osuđivanja, već čiste, divne ljubavi.

Otpustite negativne obrazce i strahove koji čine da zaboravite da smo svi mi jedno, da niko, baš niko, nije iznad drugih.

Rastite i merite svoj napredak i razvoj isključivo u odnosu na sebe same... Budite bolji nego što ste bili juče.

P.S. Nadam se da sam vas ovim tekstom barem navela da se zamislite i zapitate gde je fokus vaših misli ovih dana.


Volim vas,

Martina

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page