top of page
  • Writer's pictureMartina Lukić

Čakre iz mog ugla

Updated: Mar 25, 2021

22/09/2016


Čakre pripadaju našem energetskom biću, nećete ih naći u fizičkom telu, kao što je to slučaj sa ćelijama, organima i sistemima organa, ali to nikako ne umanjuje njihov značaj. Naprotiv, većina drevnih filozofija nas i usmerava i ukazuje na presudni značaj stanja našeg unutrašnjeg energetskog bića, a dobrim delom, to stanje uzrokovano je stanjem u kome se nalaze naše čakre. Ono što je iznutra oslikava se spolja, pa tako i disbalans u našem unutrašnjem biću ispoljava se često fizičkim problemima i bolestima, ili drugim problemima koji nas na bilo koji način ometaju u življenju onoga što mi istinski jesmo (loši odnosi, finansijski problemi, problemi u karijeri...).

Za čakre se može reći da su one energetske tačke (vrtlozi-čvorovi) u našem energetskom telu. Kroz naše unutrašnje telo se rasprostire niz kanala (meridijana) kroz koje putuje životna energija, a čakre su mesta gde se oni sreću. Čakre su provodnici kroz koje protiče univerzalna energija i u kojima se ona skladišti. Služe za buđenje i postizanje ravnoteže između različitih energija (fizičkih, emocionalnih, mentalnih i duhovnih). Takođe, služe i kao mapa našeg unutrašnjeg sveta. Što su pročišćenije univerzalna energija lakše kroz njih protiče, te dolazi do prosperiteta i ekspanzije na svim nivoima našeg bića.

Kao Reiki Majsoru/Učitelju i Theta Healing praktičaru, nisu mi čakre nikada bile strane, ali se moje istinsko interesovanje za njih i njihovo dublje izučavanje javilo negde početkom ove godine… Spontano i lagano, u moj život ulazila je potrebna literatura, a i na Theta Healing seminarima sam polako, ali sve više i više o njima otkrivala, o njihovom značaju, ali i o načinima njihovog čišćenja i otpuštanja nagomilanog "energetskog otpada" koji se u njima taloži. Naravno da je moja fasciniranost njima dostigla svoju kulminaciju i kvantni skok mojim susretom sa Kundalini Reikijem, i postajanjem Majstora/Učitelja jedne ovako moćne tehnike, koja se upravo i temelji na njihovom izučavanju, čišćenju i nesmetanom protoku energije, odnosno buđenju kundalini energije! Učim ih i istražujem još uvek, a sa time verujte mi značaj koji im pridajem u sopstvenom razvoju samo raste!

Naučila sam i uverila se u to, da se u čakrama mogu nalaziti naše traume, strahovi, neka životna pitanja i naša reakcija na njih, otpori i blokade koje su duboko u našem biću utisnute, a onda odatle utiču na nas. I otuda upravo i moja želja da o njima izučavam i da i vama o tome pišem. Zapitajte se samo, koliko toga nosite u sebi? Mržnja, bes, osećaj bespomoćnosti, odbačenosti, zanemarenosti, iskorišćenosti, niskog samovrednovanja, tuga, preživljene traume, gomile strahova utemeljenih na svim ovim emocijama i u skladu sa tim formiranim verovanjima... A sada zamislite kako bi se samo rasterećeno osećali da se toga oslobodite i da životna energija može slobodno da teče vašim bićem...

Čakri je puno, ali onih sedam glavnih, za koje se veruje da najviše utiču na nas nalaze se duž kičme, od trtične kosti pa sve do temena, u našem energetskom biću. Svaka od njih daje nam drugu perspektivu viđenja života ili bilo koje situacije. Svaka ima svoju svrhu i ulogu i predstavljena je različitom bojom. Kada u nekoj od njih postoji blokada, Univerzalna, životna energija ne može slobodno proticati, što se dalje odražava na čitavo naše biće. 

Sada ću vam samo ukratko predstaviti svaku od njih, a u nekom od narednih tekstova očekujte i više…

1. Korenska čakra (Muladhara):nalazi se ispod dna kičme, crvene je boje, njene funkcije su u domenu bezbednosti, sigurnosti, preživljavanja, fizičkih potreba, senzualnosti, stabilnosti, materijalnog…

2. Sakralna čakra (Svadhishthana):nalazi se u središnjem delu karlične kosti, narandžaste je boje, njene funkcije su u domenu seksualnosti, emocionalnih potreba, veza, kreativnosti, entuzijazma, reprodukcije, zadovoljstva… Povezana je sa genitourinarnim sistemom.

3. Solarni pleksus (Manipura):nalazi se u području pupka/stomaka, žute je boje, njene funkcije su u domenu volje, energizovanosti, stavova, mišljenja, ekspanzivnosti, duhovnog rasta… Povezana je sa metaboličkim i digestivnim sistemom. Ako dođe do njene disfunkcije javljaju se strahovi, anksioznost, problem sa osećajem lične moći, manjak sopstvenog mišljenja, introverzija, poremećaji emocija…

4. Srčana čakra (Anahata):nalazi se u grudima, zelene je boje (neki je predstavljaju u roze boji), njene funkcije su u domenu cirkulacije, ljubavi prema sebi i drugima, strasti, posvećenosti, razumevanja, samilosti… Povezana je sa timusom, imunim sistemom i endokrinim sistemom.

5. Grlena čakra (Vishuddha):nalazi se u području grla, plave je boje, njene funkcije su u domenu komunikacije, samoizražavanja, nezavisnosti, toka misli, govora… Povezana je sa tiroidnom žlezdom.

6. Treće oko (Ajna):nalazi se u području čela, tamno plave je boje (neki je predstavljaju bojom mastila ili indigo plavom), njene funkcije su u domenu intuicije, vizuelne svesti, jasnoće na intuitivnom nivou, sna, unutrašnjeg vođstva, sopstvenog balansa… Povezana je sa pinealnom žlezdom.

7. Krunska čakra (Sahasrara):nalazi se u temenu glave, ljubičaste je boje (neki je prikazuju belom), njene funkcije su u domenu  povezanosti sa univerzalnom svešću, meditacije, bivstvovanja, unutrašnje mudrosti… Povezana je sa hipofizom.

I u vreme pisanja ovog teksta bavim se njihovim podrobnim proučavanjem, iščitavajući knjige, tekstove, testirajući određene metode i tehnike za njihovo dovođenje u balans i slično, pa ću se truditi da i sa vama delim ta iskustva, onako kako se u meni budu slagala i sazrevala. Do tada, preporučujem vam i kratak filmić, gde su lako i jasno, ali ipak suštinski prikazane čakre i njihov značaj na naš život https://vimeo.com/101594910

Do narednog teksta, razmislite, u oblasti koje čakre su vaše najveće blokade?


Volim vas,

Martina

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page